tisdag 23 september 2008

Kvällsövning!

Scenariot var detta:
Fem stycken hade avvikit från gruppen för att plocka bär och svamp, eftersom det började skymma och de varit borta ganska länge gick resten av gruppen ut för att leta efter dem.

När vi gått en bit kom Howie springade, och han var chockad, men vi fick veta att det kommit en björn och att de andra inte lyssnat på honom att man ska backa lungt därifrån, utan börjat skrika och springa istället.
Vi gick i bredd för att leta efter dem i ett skogsparti, och hittade dem en efter en.
Jag, Peter och Bella kom fram till Mirja, som var medvetslös, det var massor med blod runt om henne och hon hade sår i ansiktet, ett stort blåmärke på ryggraden och en spik genom handen (hur nu björnen kunde fått dit det?!!??) Hon var blek och chockad när vi fick liv i henne och då upptäckte vi att ryggskadan var väldigt allvarlig, då hon inte hade känsel i ena benet, men vi lyckades vända henne och senare bära ner henne till lägret på bår.
Marcus hade ett läskigt benbrott, med synlig benpipa och även han en spik genom handen, och han pratade bara finska!!
José hade ett groteskt armbrott där man såg både benpipor och hur musklena rörde sig, och han pratade bara spanska!!
Men vi lyckades rädda dem allihop ner till lägret. Värre var det med Susanne som varken andades eller hade puls när vi hittade henne. HLR i 40min, sen död förklarades hon tyvärr.

Det var en kanon övning där snabba beslut fattades och man fick springa mellan grupperna för att hjälpa till med olika saker. Totalt höll vi på i två timmar från det att vi började leta tills alla var tillbaka, och det kändes som typ en halv timme...
Kan varmt rekomendera denna utbildning för alla som är ute mycket i naturen eller inte har proffessionell hjälp inom 60min, Wilderness First Aid of NOLS(National Outdoor Leadership School).
Och jag som egentligen inte tycker att det är så kul med sånt här, innan har det varit ett nödvändigt ont att kunna, men jag ser helt annorlunda på det här nu och ser verkligen fram emot morgondagen, tyvärr är det sista dan bara...

God natt!!

Inga kommentarer: